sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Rentoa vai liian rentoa tokoa

Että osaakin olla mielentila-asiat vaikeita! Toko on taas ollut paikoin superkivaa ja paikoin supervaikeaa, mikä on jättänyt yleiseksi fiilikseksi treeneistä hitusen sellaisen nojoo-olon.

Vilppu on nyt useamman viikon tehnyt suhteellisen hyvää treeniä, vaikka kentällä on ollut joka kerta yksi tai useampi ihan uusi treenikaveri. Täysin ilman purkauksia ei olla selvitty, mutta sellaista hallitsematonta ja päälle jäävää haukkukohtausta ei ole pitkään aikaan tullut ja Vilppu on pystynyt esim. katselemaan vierasta koiraa ja samalla makoilemaan ja syömään namppaa (vrt. välttää kireänä vilkaisemasta päin ja räjähtää, jos sattuukin vilkaisemaan). Tähän olen ollut tyytyväinen; yleisfiilis on molemmilla treeneissä nykyään jo selvästi rennompi ja jos tulee joku tilanne, niin pystytään se hyvässä yhteisymmärryksessä purkamaan.

Vilppu ja Freya
Samaan aikaan on kuitenkin lievästi murehdittanut yleinen löysäily liikkeissä, johon tarvittaisiin energiaa ja tehoa. Tällä hetkellä esim. kapulan pito on Vilpun selvästi vahvin liike, koska se ei vaadi koiralta mitään henkisiä tai fyysisiä ponnisteluja ja työn jälki on aina tasalaatuista. Vimsu tekee teknisesti supertarkkaa työtä ja jos sitä pitäisi tokokoirana kuvailla yhdellä sanalla, niin se olisi huolellinen. Seuraa huolellisesti, tekee jäävät huolellisesti, kiertää huolellisesti merkin jne. Sellainen tunteen palo näistä kaikista vaan puuttuu! Kyllä se vauhtiliikkeet tekee laukalla, mutta ei läheskään niin ripeästi kuin pystyisi, eikä sillä tunnu olevan sellaista hinkua hommiin mistä tykkäisin ja mihin on Lennin kanssa tottunut. Sitten taas Vilppu kuitenkin palkkautuu hyvin, se on ahne ja leikkii, jahtaa ja taistelee hyvin, mutta kuten edellisessä tokojaarittelussa kerroin niin palkkaus ei aina kanna niihin liikkeisiin kuitenkaan.Yleensä Vilppu jaksaa tehdä älyttömän hienoa työtä jonkun 20-30 minuuttia ja sitten jää vähän hitaaksi (ja siis ei treenata koko tuntia tietenkään, mutta taukoineen päivineen näin).

Viimeksi tokossa esimerkiksi yritettiin rakentaa asennetta seuruuseen niin, että kesken seuruun ohjaaja tekee nopean 360 astetta oikealle ja jatkaa sitten suoraan, tavoitteena se että koira skarppaa ja tajuaa että palkka tulee kun ottaa ohjaajan kiinni. Vilpun asenne oli lähinnä se, että "enpä ehtinyt, ei voi mitään" ja se otti mut kiinni sitten suoralla jos jaksoi. Toki oltiin tähän mennessä tehty jo se 45 minuuttia töitä, mutta vähän kyllä yritystä puuttui sekä koiralta että ohjaajalta.


Täytyy vieläkin enemmän nyt keskittyä siihen palkkaukseen ja etsiä niitä juttuja, joita Vilppu oikeasti haluaa ja millä saan sen ja oman fiiliksen kattoon. Se on vaan niin kiltti että sitä on jotenkin vaikea hetsata esim. leluun, jota se ei kuitenkaan heti saa. Kuukauden takaiset palkkauspohdinnat siis edelleen hyvin pinnalla. Käytännössä Vilpun vireenkesto ei vaan ole vielä riittävällä tasolla ja se tekee pääasiassa parempaa treeniä kaikkialla muualla kuin hallilla, jossa treenimäärät ovat totta kai suuremmat kuin omatoimitreeneissä. Tämä on näkynyt nyt viime aikoina myös aksassa, jossa vire laskee jossain vaiheessa varsin radikaalisti ja toistojen määrän kanssa saa olla varovainen. 

Toisaalta olen nimenomaan ollut aika varovainen nostamaan virettä hirveästi, ettei se purkautuisi sitten räjähtelynä, kun välillä Vilppu on tuntunut niin kireältä jo ilmankin. Aksakoutsi oli sitä mieltä että Vilppu voisi osata purkaa työntekoon, jos virettä lähdettäisiin vähän nostamaan, ja että se voisi helpottaakin noita kireyksiä. Tokokoutsin näkemys taas oli se, että virettä sopii nostaa senkin uhalla että esim. ääntelyä alkaa tulla. Vilppu on sen tyyppinen koira että sen kanssa saa kyllä paketin taas kasaan, kun laittaa vaan, mutta lisää tehoja tarvitaan tekemiseen lievemilmiöistä huolimatta. No, aksa jää nyt tauolle, mutta tutkiskellaan tokon puolella tätä mahdollisuutta kesän aikana.2 kommenttia:

  1. Sanoit että jaksaa tehdä älyttömän upeasti 20-30 min. Eikös se ole aivan mahtavaa! Ei sen enempää tarvitsekaan jaksaa, hyvin voi pitää treenimäärän tuossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihan totta, kun sen noin sanoit :D Niin nuori koira kuitenkin vielä, ehtiihän tuota vireenkestoa kasvattaa.

      Poista