maanantai 18. joulukuuta 2017

Joulukuun pentutokot

Vuoden viimeiset ohjatut treenit oli eilen, en voi uskoa miten nopeasti vuosi on mennyt. Ensi viikko lomaillaan tokosta ja ehkä myöskin sitä seuraava, mutta tammikuun kunnolla käynnistyttyä käydään taas uudella tarmolla hommiin. Siinä vaiheessa pentutokoakin voi varmasti alkaa kutsumaan ihan vain tokoksi. En kestä!

Joulukuussa on ollut aika vaikeita ja henkisesti raskaita treenejä, mutta onnistumisiakin ollaan tietysti saatu ja hyviä vinkkejä meille vaikeisiin asioihin. 4.12. teemana oli koirahäiriöt, ja sehän tuli kuin tilauksesta nyt, kun ne on meille niin vaikeita. Tehtiin mm. perusasentotreeniä koko ajan pienenevässä ringissä, siksak-luoksetuloja sekä paikkamakuuta niin että vierestä kutsuttiin koira luokse. Vilppu tsemppasi ihan mielettömän hyvin ja teki todella hienosti hommia, mutta selvästi harjoitukset olivat sille haastavia. Kun sillä alkaa keittää yli, tauot ja siirtymiset tehtävästä toiseen muuttuvat vähän hankaliksi ja silloin Vilppu saattaa reagoida viereisellä kentällä haukkuvaan koiraan tai teinin mielestä liian lähelle tulevaan treenikaveriin. 

Mä itse olin koko treenin ajan ihan karmeassa jännitystilassa (koska HÄIRIÖT), mikä ei tietysti yhtään auta koiraa vaan päinvastoin. Pitäisi itse opetella rentoutumaan ja suhtautumaan epäonnistumisiinkin tyynemmin. Kouluttajalta tulikin sanomista, että mun ei parane lähteä yhtään mukaan Vilpun kuohahduksiin vaan hyvin neutraalisti pyytää se pois, teettää joku helppo rauhoittava temppu luokkaa käsitarget ja palkata siitä. Tässä asiassa ollaan kyllä onneksi päästy nopeasti eteenpäin siinä mielessä, että olen itse lähtökohtaisesti rauhallisempi, vaikka koira kiihkoilisi, ja saan purettua tilanteet nopeammin. 

Vilppu on jo niiiin iso!

11.12. tehtiin pistetyöskentelyä seuraavasti:
 1. Merkin kierto ja merkille virittely
 2. Kaukot
 3. Jäävät edessä seuraten
 4. Kosketusalusta
 5. Perusasennossa pään/kuonon asento (luopumisen kautta)
Treenistä ei mitään sen ihmeemmin mainittavaa, teknisesti hyvää työtä, seiso-istu -vaihto ja jäävistä istuminen vaativat eniten työtä. Tehtiin pitkää ja intensiivistä treeniä ja Vilppu selvästi väsyi loppua kohden, mikä taas näkyi sen levottomuutena ja kireytenä. Olisi pitänyt pitää ihan reilumpi tauko jossain välissä, niin koiralapsi olisi hetken saanut hengähtää. Joka pisteellä saatiin kuitenkin teknisesti taas hommaa eteenpäin, mutta mielentila-asioihin olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota.

... Ja vauhdikas!


18.12. jokainen sai käyttää yksitellen n. 10 min toiveliikkeeseen ja lopuksi tehtiin pistetyöskentelyä:
 1. Hyvää seuraamista houkutusten ympärillä (mm. joulukuusi ja pehmoleluja)
 2. Perusasennossa pään/kuonon asento 
 3. Hyppy, tai me treenattiin pääasiassa eteentuloa
 4. Käännökset seuraamisessa
Mun toiveliike oli ruutu, jonka opettamisesta koiralle mulla ei ole vahvaa näkemystä. Saatiin hyviä toistoja ja neuvona jatkaa noin 50/50 -suhteella ruutuja kosketusalustalle/lelu valmiina ruudussa. Mahdollisimman pitkältä matkalta pitäisi tehdä, jotta Vilppu pääsisi kiitämään ruutuun aina täysiä. Täytyisi ottaa asiakseen käydä hallilla useammin, jotta ruutuakin pääsisi edistämään. Onneksi sillä nyt ei varsinaisesti ole mikään kiire.

Pistetyöskentelyn plussat: perusasento on erittäin hyvä ja varma, seuraamisessa häiriöt eivät kiinnostaneet ollenkaan. Vireen kannalta paljon parempi treeni kuin aiemmat, kun ei tullut tehtyä liikaa.
Miinukset: eteentulossa Vilppu usein tökkii kuonolla (kriteerin ylläpito!!) ja käännökset olivat huonoja liikkeestä. Pitäisi opetella käännösten jalkatekniikka ilman koiraa, tuntui jokseenkin kömpelöltä. Täyskäännökset olivat helpompia kuin 90 asteen.

Tammikuun treenilista:
 • Käännökset yhdistettynä seuraamiseen
 • Virittelysanan käyttöönotto ainakin merkille
 • Jäävät liikkeet, erottelu edessä
 • Paikallaolo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti