lauantai 16. kesäkuuta 2018

Kyrkösjärven kierrosKäytiin tosiaan pari viikkoa sitten kiertämässä tämä paikallinen tekoallas, Kyrkösjärvi. Reitin pituudeksi oli vuoroin ilmoitettu 15,5 km ja vuoroin 18,9 km. Noin puolessa välin reittiä oli pieni silta ja sen vieressä ilmoitus "reitti suljettu tilapäisesti" sekä kartta, joka ohjeisti tuon kolme kilometriä matkaa pidentävälle kiertoreitille. Koska reitti näytti minusta hyvinkin avoimelta, päätin kulkea siitä eikä mitään ongelmia tullutkaan. Hyvä että lähdin, siellä kiertotie olisi ollut osin isohkon autotien reunaa.

Kyrkösjärvi on itsessään on hieno, mutta suurin osa reitistä oli kyllä kuolettavan tylsää. Kilometritolkulla sai kulkea piikkisuoran rantavallin päällä soratiellä ja vain pieni osa reitistä kulki metsässä. Kyrkösjärven kierros on ehkä enemmän tarkoitettu pyöräilijöille, joten leveän ja tasaisen tien ymmärtää, mutta tylsäähän sitä on kävellä. 

Kaiken kaikkiaan kierrokseen taisi mennä nelisen tuntia. Uitin koirat kolmessa neljässä kohdassa, Vilppukin ui niin reippaasti, ja syötiin eväitä ja pidettiin vähän taukoa joskus kahdentoista kilometrin kohdalla (minkä jälkeen Lenni alkoikin sitten ontua, mutta jaksoi köpötellä hitaasti autolle saakka). Matkan varrelle osui myös superkiva hiekkapohjainen ranta, joka ei kuitenkaan ole yleinen uimaranta, ja siten sopi erityisesti Vilpun uintiharjoittelupaikaksi hyvin.

Aika rauhassa sai olla, koiria ei tainnut tulla vastaan ensimmäistäkään, pyöräilijöitä tosiaan jonkun verran. Hyvä sää sattui, ei liian kuuma mutta silti aurinkoinen ja sees.

Tekisi älyttömästi mieli retkeillä enemmänkin! Tuo 16 km on sellainen matka, että hirveän paljon pidempää ei päivämatkana ilman kunnollista ruoanlaittotaukoa jaksa, mutta luonnossa tekisi kuitenkin mieli viettää pidemmän aikaa kerrallaan. Toiveissa onkin, että ehtisin kesälomalla jonnekin yhden yön minivaellukselle Pohjois-Karjalassa. Jos jollain on antaa reittiehdotuksia, otan mielelläni vastaan! Vähän olen katsellut Taitajan taivalta tai Paimenpojan polkua, ja reittejähän tuolla suunnilla piisaa. 


3 kommenttia:

 1. Muistaakseni tuolla reitillä on joskus ollut kiistaa yhden maanomistajan kanssa ja siellä on jossain kohtaa ollut jopa vahingoitustarkoituksessa laitettua tavaraa reitillä. En tiedä, onko kiistoista jo selvitty ja liittyykö tuo kiertotie tähän asiaan vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, jännä! Saattaa olla että liittyykin, tosin tuolla "alkuperäisellä" reittiosuudella ei ollut asutusta eikä mitään, mutta mistäpäs sitä koskaan tietää. Kiitos tiedosta!

   Poista
  2. Siellä on maanomistajan mukaan kaupunki kaatanut hänen mailtaan puita ilman lupaa. Nykytilannetta kiistassa en tosiaan tiedä. Google löytää jotain vanhoja uutisjuttuja esim. hakusanoilla Kyrkösjärvi ilkivalta.

   Poista