tiistai 23. tammikuuta 2018

Kohti tokon alokasluokkaa


Viime maanantaina olin jo yrittänyt myydä mun treenivuoroa eteenpäin, kun olin aika varma etten ehtisi agilityhommista hallille ajoissa. Stiinan kyydin ansiosta ehdin kuitenkin, ja olipas se oli onni, sillä treeneistä jäi ihan älyttömän hyvä mieli! En muista että toko olisi pitkään aikaan tuntunut näin palkitsevalta, vaikka toki treeneissä on aina kiva käydä ja pääsääntöisesti saa olla ihan tyytyväinen päivän suoritukseen. 

Treenin teemana oli tokon alokasluokan liikkeiden tekniikkakatsaus. Tehtiin liikkuroituna kaikki liikeet läpi yksi liike per koira kerrallaan, eli joka liikkeen väliin tuli palkkaus-/virittely-/lepotauko. Vilppu oli niin siisti poika! En ollut tajunnutkaan miten paljon se oikeasti jo osaa, ja että sen kanssa voi tehdä ihan aikuisten koirien tokojuttuja. Sen myös huomasin, että kyllä vaan kannattaa käydä valvovan silmän alla treenaamassa vaikka budjetti sen ansiosta vähän joutuisikin venymään... Voi vaikka tajuta, että epämukavuusalueella onkin ihan mukavaa, kun vaan uskaltautuu haastamaan itseään ja koiraa.

Tietysti koevalmiiksi asti on vielä piiiiitkälti matkaa. Palkattomuus, häiriöt, liikkeiden välit, vireenhallinta ja -kesto ovat kaikki sellaisia asioita joiden kanssa on paljon tekemistä. Teknisesti meillä on kuitenkin aika hyvä pohja jonka päälle lähteä rakentamaan, ja nyt pystytään yhdistämään em. asioita liikesuorituksiin itsessään. Uskon että palkattomuus ei tule olemaan Vilpulle älytön ongelma ja häiriöt nyt ovat työstettävissä. Mielentila-asioihin saa taas paneutua paljon, oikea vire tuntuu olevan ihan veteen piirretty viiva ja sen hallinta on sekä mulla että koiralla vielä opettelun alla. Maanantaina Vilppu oli kuitenkin todella kivalla ilmeellä liikenteessä, tuntui rennolta ja teki mun kanssa hommia yhtä hetkellistä, siirtymätilanteessa tapahtunutta treenikaverin koiralle kuumumista lukuun ottamatta. Tiettyihin liikkeisiin kaipaisin sille pikkusen lisää potkua, mutta nostetaan pikkuhiljaa.Muistiinpanot joka liikkeestä myöhempää tarkastelua varten:

Paikkamakuu liikkeistä eniten kesken. Etäisyys, häiriöt, asennon kriteeri kaikki vaiheessa. Vilppu laski pään alas noin puolessa välin ja käänsi lonkalle ihan lopussa. Tarvitsee opettaa erillinen jättökäsky leuka maahan -makuulle ja korjata lonkottamiset aina.

Seuraaminen hyvällä mallilla. Tehtiin lyhyt kaavio jossa kuitenkin molemmat käännökset, täyskäännöksiä, juoksupätkä ja pari pysähdystä. Teknisesti tarkkaa ja yhdenmukaista, mutta käännökset saisivat olla vieläkin napakammat. Vähän lisää energiaa kaipaisin ja itsenäisissä treeneissä ollaankin tehty lähinnä patukka kainalossa -metodilla.

Liikkeestä maahanmeno oikein korrekti, menee heti käskystä. Itse maahanmenon tekniikka voisi olla räväkämpi. Koiran luo palatessa täytyy olla tarkkana ettei käännä vasemmalle lonkalle, nyt pysyi kuitenkin hyvin suorassa.

Luoksetulo vaatii vielä treeniä, tulee laukalla mutta voisi tulla kovempaakin ja eteenistuminen on ollut jo jonkin aikaa jotenkin rikki. Tehtiin parit vauhtiluoksarit myös. Parempaa palkkaamista, lelupalkkaa paljon luoksareihin, ja samalla eteenistumisen vahvistamista myös kovemmasta vauhdista ja pidemmältä matkalta. Edestä sivulle siirtymä hyvä.

Kaukot vaativat todella paljon häiriötreeniä, Vilppu-raasu tuijotti liikkuria ihan hämmentyneenä. Tekee kuitenkin parista metristä hyvät vaihdot kun keskittyy, etenkin m-i oli tosi hyvä ja napakka.

Hyppy hieno! Nyt onnistui eteenistuminenkin vauhdista ilman mitään ongelmia. Tehtiin umpihypyllä, avohyppyä pitänee vahvistella vielä.

Kapulan pito hyvä sekin, tämä on meistä molemmista kiva liike. Pito on vielä herkkää häiriöille, mutta kestoa ollaan saatu hyvin ja irrotukset onnistuu.

Henkilön Lenni & Vilppu (@lenniandvilppu) jakama julkaisu

2 kommenttia:

  1. Tämmöset onkin tosi hyviä ja suuntaa antavia treenejä mitä pitäisi aika ajoin tehdä! Ja nimenomaan niin, että osaisi huomioida ja antaa arvoa kaikille niille asioille mitä jo osataan, eikä jäisi pyörimään niihin asioihin jotka ei vielä suju.. Mielentila-asiat on niin vaikeita...Tahtoisin jonnekin mielentilakurssille :D Niin itselle kuin koiralle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä! Aina voi kaikkea hienosäätää mutta kivaa ja tarpeellistakin huomata että liikekokonaisuus alkaa olla kasassa. Joo, ehdottomasti täytyy johonkin virekoulutukseen päästä mahdollisimman pian, tekisi kyllä niiin hyvää etenkin kun oon tottunut aika toisentyyppiseen koiraan kuin Vilppu!

      Poista