sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Treenien suunnittelu: tarkempia tavoitteita ja huolellisempia suunnitelmia

Mä olen varmaan yksi huonoimmista treenien suunnittelijoista ikinä. Mulla on toki jonkinsorttinen yleiskuva siitä, mitä koirien kanssa pitäisi treenata, mutta Vilpun kanssa se lista on megalomaanisen pitkä ja Lennin hyvin lyhyt ja sitä myöten tylsä ja epämotivoiva. Varmaankin juuri tämän takia menen hallille aina pää ihan tyhjänä ja keksin treenejä mennessäni, mikä ei pidemmän päälle ole kovin toimiva ratkaisu.

Toki nyt blogin myötä erityisesti ohjattuja treenejä on tullut kirjoitettua ylös ja analysoitua, mutta omatoimitreenien suunnitelmallisuutta se ei ole vielä parantanut. Mulla on treeneille varattu vihko ja kaikki, mutta en mä jaksa sitäkään käyttää. Luulisin, että tilastojen ystävänä mulle parhaiten sopisi joku näppärä excel, johon saisi listattua tulevat ja menneet treenit vaikka jotenkin värikoodattuna. Kaipaisin jotain selkeää systeemiä, josta selviäisi muutamalla vilkaisulla mitä ollaan tehty ja mitä tehdään seuraavina viikkoina. Jos jollain lukijalla on vinkkejä treenisuunnitelman tekoon ja/tai treenien kirjaamiseen, kertokaa!

Hakutreenien suunnittelu se vasta vaikeaa onkin.
Viime kuussa yhden pentutokotunnin aiheena olikin nimenomaan treenin suunnittelu. Jokaiselle arvottiin yksi alokasluokan liike, johon liittyen piti keksiä lyhyt treeni, joka toteutettiin samalla tunnilla. 

Onnistunut suunnitelma sisältää seuraavat asiat:
 • lähtötaso: mitä osataan nyt
 • tavoite: mitä haluan tällä treenillä saavuttaa 
 • askeleet lähtötasosta tavoitteeseen eli treenin kulku
 • palkkaus
 • plan B: mitä jos kaikki ei menekään suunnitelman mukaan

Tärkeää on, että tavoite on selvästi määritelty. Usein, jos mäkin olen mielestäni suunnitellut treenit, on se tasoa "harjoitellaan seuraamista" tai "tehdään hyppyä". Tämä ei kuitenkaan vielä kelpaa. Mitä osaa seuraamisesta harjoitellaan? Perusasentoa, liikkeellelähtöä, pysähdyksiä, käännöksiä, suoraa, hidasta/nopeaa/normaalia käyntiä, matkaa, kestoa, mitä?  Harvoin tulee humputtelemalla hyvää ja tulee kenties treenattua liikaa tai ihan vääriä asioita, jos ei todella mieti, mitkä ovat ne ongelmakohdat joissa halutaan edetä tai parantaa vanhaa.

Hyvin suunniteltu treeni on sellainen, että jos kertoisin treenin kaverille, hän osaisi sen suorittaa samalla tavalla kuin minä. Tämä toki kuulostaa tottumattomasta hemmetin vaivalloiselta, mutta eipä suunnitteluun oikeasti montaa minuuttia mennyt. 

Miksi palkkaan oikealla kädellä?? Todennäköisesti siksi, että en kiinnittänyt asiaan mitään huomiota.


Taannoin alkusyksystä sivuttiin myös treenien suunnittelua ja silloin oli puhetta, että voisi olla hyvä idea ottaa joka viikolle muutama tavoite, joihin keskittyisi sillä viikolla. Näin tulisi väkisinkin tehtyä riittävän pieniksi pilkotut tavoitteet ja kenties myös pyrittyä säntillisemmin niitä kohden. Mä olen toistaiseksi pysytellyt kuukausitavoitteissa, mutta nekin usein tuppaavat leviämään ja olemaan turhan leväperäisiä auttaakseen treenien suunnittelua toden teolla. 

Taidan tehdä sellaisen uudenvuodenlupauksen, että ensi vuonna
 • kirjaan kaikki treenit ylös
 • kehitän mulle toimivan treeninkirjausmenetelmän
 • suunnittelen kaikki treenit
 • asetan riittävästi riittävän pieniä tavoitteita
 • ja kaikesta tästä suunnitelmallisuudesta huolimatta tai toivottavasti juuri sen ansiosta pidän treenit lyhyinä, hauskoina, monipuolisina ja enimmäkseen onnistuneina

Siinähän sitä tavoitteita kerrakseen!

8 kommenttia:

 1. Allekirjotan samat asiat täysin.. 😄 mäkin oon vaan kans nii sairaan huono ton vihko systeemin kans, oli kysees ihan perus kalenterimerkinnät tai muutkin. Saispa puhelimeen jonkun mahti sovelluksen kaikelle treenihömpälle 😄 voitas sopia et ensvuonna käskytetään vauhtia toisiimme ton suunnittelun suhteen 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, joku sovellus just ois niin näppärä, vois alkaa kehittelemään :D Joo ehdottomasti!!

   Poista
 2. Niin tutun kuulosta! Pitäis itsekin ryhdistäytyä, tosin lähinnä siinä että miettisi ne tavoitteet ja oikeesti pilkkois ne. Eikä vaan toi et tänään treenaan keinua tms. Mulla on käytössä nyt treenivihko mihin oon yrittänyt muistaa kirjoittaa kaikki treenit ja oon yllättävän hyvin jaksanut! Pienet muistiinpanot mikä oli vaikeaa, mikä onnistui, mitä jatkossa. Ja lisäksi kaikkee suunnitelmia yms. Välillä ei meinaa jaksaa mut kyllä se on kätevä kun voi vilkaista mitä sitä on tullut milloinkin treenattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä se aina helpottaa suunnitteluakin kun laittaa ylös mikä meni hyvin ja mikä huonosti! Pitäisi tsempata tuolla saralla.

   Poista
 3. Täällä kanssa yksi, joka ei oikein omatoimitreenejä osaa suunnitella. Ne on sellaisia "tänään treenataan seuruuta/kaukoja/jotain" ja sitten improtaan. Vihko löytyisi, blogiin yritin kirjoitella jonkinlaista treenipäiväkirjaa, Sporttirakin treenikalenteria voisi käyttää...Mutta ei. Mietin myös jonkinlaista treeni-bujon väsäämistä, mutta en oikein ole keksinyt sopivia palasia siihen ja se tekeminen tuntuu niin suuritöiseltä. Vaikka voishan siitä sitten saada tosi nopean ja kevyen käyttää.
  Pitäisi vaan opetella suunnittelemaan niitä treenejä vaikka tuolla pari kohdetta/viikko niin saisi jonkinlaista struktuuria hommaan. Ja tulisi ehkä tasaisemmin treenattua asioita, eikä vain kerta toisensa jälkeen samoja asioita ^^;;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bujo olis kyllä aivan ihana, harmi etten oo kovin visuaalinen ihminen niin luulen että en sais siitä sellaista kuin haluaisin :D Ehkä just joku excel vois olla mulle sopivampi.

   Poista
 4. Tuttua huttua meillekin.. En ole vielä kovin toimivaa järjestelmää omien treenien seuraamiseen keksinyt, blogiin tulee kirjoiteltua lähinnä ohjatuista treeneistä. Alkusyksystä seurasin vihkoon Cavan mielentiloja kun se oli treenissä hyvinkin epätasainen. Se toimi ihan hyvin, mutta siinä olikin vaan yksi asia mitä seurattiin joten se mahtui helposti ja selkeästi yhdelle sivulle. Meilläkin kolme lajia, joita suhteellisen säännöllisesti treenataan niin treenien seuraaminen tuntuu haastavalle. Olisi juurikin kiva jos yhdellä silmäyksellä nopeasti näkisi että mitä treenattu milloinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä juuri! Voisin kokeilla askarrella jotain exceliä johon saisi vaikka eri välilehdille eri lajien treenit kirjattua ylös. Täytyy katsoa tuntuisiko se enemmän omalta kuin tuollainen vihkosysteemi!

   Poista