tiistai 19. syyskuuta 2017

Vaihtelevuutta tokotreeneihin - Mika Jalonen OnniDogissa

Hallitseva tokon suomenmestari Mika Jalonen oli kouluttamassa ja pitämässä luentoa OnniDogissa viikko sitten. Oli inspiroiva luento ja mukavan oloinen kouluttaja, tosin treeneissä oli aika paljon puhetta ja aika vähän tekemistä mikä oli toki kuuntelijan näkökulmasta kiva. Suunniteltiin jo kovasti että ajeltaisiin joskus Mikan koulutettavaksi Tampereen suunnille, siellä olisi varmasti hyödyllisiä koulutuspäiviä ja -viikonloppuja tarjolla. Luennoitsijana Mika oli selkeä ja luento varsin huumoripitoinen, ei pelkkää kuivakkaa teoriaa. Mika käytti myös mukavasti omia kokemuksiaan esimerkkeinä ja näytti videoitakin oman koiran treeneistä pentuajoilta. Luennon aihe oli vaihtelevuutta tokotreeneihin, mutta ehkä enemmän pysyteltiin muissa tokoon liittyvissä teemoissa.

Mikan motto on simppeli: EVVK eli enemmän virhevapaata koulutusta. Tärkeää on laatu, ei määrä.  Tavoitteena on positiivinen, vastaanottavainen, aktiivinen koira ja tunnetila. Jokainen koira on yksilö, joten tämän saavuttaakseen koiraa pitää opetella lukemaan ja ymmärtämään ja sitä on turha verrata toisiin koiriin. Tämä pitäisi aina muistaa itsekin, tosi helposti tulee tuijotettua toisten koirien ominaisuuksia ja taitoja sen sijaan että keskittyisi siihen omaan.

© Aija Tanskanen

Mika puhui paljon koiran luovuudesta ja sitkeydestä. Molempia asioita tulee harjoitella ja vahvistaa. On tärkeää, että koira saa tarjota ja keksiä itse, mistä tulee palkkaa (palkkiot arvottavat toimintaa). Samalla tulee tukea sen sitkeyttä: joskus pitää tehdä enemmän hommia palkan saadakseen kuin toisella kertaa. Esimerkiksi seuraamisessa ei pidä jumahtaa palkkaamaan aina tietyn mittaisen pätkän jälkeen, eikä toisaalta aina paukuttaa täyspitkää seuraamiskaaviotakaan. Simppeli juttu mutta käytännössä unohtuu liian usein! Sitkeyteen liittyy olennaisesti turhauman kanavointi tekemiseen. Koiran turhautumista ei kannata pelätä, se on ihan hyvä tunne niin kauan kuin se saa koiran yrittämään sinnikkäämmin.

Toisena mottona Mikalla tuntui olevan: "ei improvisaatio-ohjausta". Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että koiralle annetaan työrauha. Kun käytöksen päälle on liimattu vihje, käytöksen laukaisijana on pelkkä vihje. Koiraa ei ohjata käsin ja vartaloavuin vaan vihjeillä. Niinpä vihjeet pitää opettaa varmoiksi: tehdä paljon ärsykekontrollitreeniä niin että koira osaa erotella vihjesanoja toisistaan ja muista sanoista. Rutiinien rikkominen paljastaa ohjaajalle, ymmärtääkö koira vihjeet oikeasti vai lukeeko se vain kontekstia! Houkuttelu ei harjoittelun alkuvaiheessa ole ongelma, kunhan sen tiedostaa ja pyrkii siitä aktiivisesti eroon eli häivyttää.

© Aija Tanskanen

Virheitä koulutusprosesissa tulee ja sille ei voi mitään. Virhe on vihje ohjaajalle: jotain pitää muuttaa tai treenata enemmän tai paremmin. Jos virheet johtuvat ympäristöstä, sitä tulee muokata. Häiriöiden ei ole tarkoitus saada koiraa tekemään virheitä vaan ne tulee skaalata sopiviksi!

Tunnista onnistumiset ja iloitse niistä. Luo tavoitteet, pidä ne mielessä ja näe vaivaa niiden eteen. Yksinkertaista!

2 kommenttia: