keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Ota vastuu omasta treenistä

Menneellä viikolla käytiin Haukkuvaarassa tuuraamassa rally-tokoryhmässä. Meillä oli treenit ulkona nurmikentällä, mistä menin välittömästi ihan kipsiin. Teemana oli tietysti oman treenin suunnitteleminen, vaikka valmis ratapohja olikin tarjolla, ja sen suunnitelman toteuttaminen kouluttajan edessä.

Jännitti ihan älyttömästi. En ole treenannut nurmikentällä varmaankaan koskaan, ja tiesin sen olevan Lennille vaikea alusta. Siitä huolimatta otin tavoitteeksi useamman kyltin suorittamisen ja rämminkin ne väkisin läpi, vaikka koira katoili kontaktista, haisteli välillä maata ja kävi välillä liian kuumana. Tuli ihan asiasta palautetta, että mun olisi pitänyt tuoda koira paremmassa kontaktissa kentälle auttaen sitä pysymään asiassa, ottaa esimerkiksi pelkkä hyvä lähtö ja palkata siitä. Etenkin kun tiesin, että tämä on Lennille vaikeaa! Niin vain sitä iskee vauhtisokeus ja paine tehdä rataa, kun se siinä nenän edessä on.

Toinen setti olikin paljon parempi, kun näitä asioita hetken pohdiskelin. Virittelin koiraa ennen nurmelle menoa enkä hyväksynyt siltä yhtään kontaktin herpaantumista kentällä ollessa. Tein lähdön ja palkkasin lyhyen seuraamisen jälkeen, ja kappas vaan, pääsinkin jatkamaan hyväntuulisen ja napakasti mukana kulkevan koiran kanssa treeniä. Otettiin muutama pysäyttävä kyltti ja niillä Lenni heittäytyi jälleen ihan surutta maahan sielläkin, missä ei olisi pitänyt. Sain korjattua, mutta treeniä tämä ihmeellinen ongelma kyllä vaatii. Juteltiin kouluttajan kanssa, että voisin Lennin rauhallisesti pannasta kiinni pitäen nostaa istumaan, jos se menee maahan missä sattuu. Näin koira ei pääse sille palkitsevaan istu-maahan-istu -luuppiin, jossa jokainen lisäkäsky on sille vain bonusta.

 • Ratatreeneissäkään rataa ei tehdä muiden asioiden kustannuksella 
 • Rauhallisempi ohjaaja (vauhti, ohjeet) -> rauhallisempi koira
 • Ota vastuu omasta treenistä: koiralle sitä ei voi koskaan antaa 
 • Tee suunnitelma ja toteuta se
 • Mihin pyrin tällä treenillä? Miksi se on juuri tällainen? Onnistuiko treeni, vai tulisiko sitä muokata? Mikä on seuraava treenimme?

Herättelevä ja hyvä treeni siis! Loppuun piti kertoa kaikkien kuullen suunnitelmat seuraavalle kolmelle treenikerralle. Lennin kohdalla ne olivat nämä:
 1. Lähtöön tulot ja lähdöt
 2. Istu-maahan -erottelut
 3. Käännökset

Ihan hyvä suunnitelma, mutta täytyy myöntää, että tämän treenin jälkeen olen treenannut vain kerran ja silloinkin puolihuolimattomasti aksahommien ohella. Tehtiin kuitenkin lähtöjä ja ärsykekontrollia, eli eiköhän se treenirutiinin suunnitelmallisuus tästä lähde (toivottavasti) rakentumaan. Aloitin myös ihan paperisen treenivihkon, johon suunnittelen jokaisen kentällä, hallilla tai hakumetsässä tehtävän treenin etukäteen molemmille koirille. Toistaiseksi se on toiminut hyvänä apuna muistuttamaan, mihin pitäisi keskittyä, jotta ei tule tehtyä liikaa tai laaduttomasti tai mikä pahinta, molempia näitä asioita. 

© Stiina Heikkilä

2 kommenttia:

 1. Ihana kuva ja niin hyviä pohdintoja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hurjasti! :) Stiina oli kyllä onnistunut nappaamaan ihanan kuvan, Lenni on niin liikkis kun se tekee häntä heiluen hommia.

   Poista