sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Uusia lajeja valikoimaan


© Riina Lehtonen

Lauantaina pääsin Lennin kanssa kokeilemaan nose workia! Oltiin tulevien nose work -kouluttajien harjoituskoirakkona. Aluksi meille pidettiin pieni teoriasessio ja sitten päästiin itse hommiin koirien kanssa. Otettiin kentällä kaksi settiä eukalyptuksellä ja tehtiin hajua koiralle tärkeäksi, eli pelkän oikean asian luokse menostai sai hurjasti palkkaa. Lisäksi tehtiin luentotilassa namietsintää. 

Lenni tykkää ja osaa käyttää nenäänsä ja hyvin se tekikin hommia! Namietsinnässä se kävi koko huoneen reippaasti läpi, uskalsi nousta tuolillekin hakemaan herkut, ja ovelle saakka kuului miten sen nenä nuuskutteli kovasti. Ehkä nose workista voisi tosiaan olla meille eläkelajiksi, pitäisi vaan jaksaa vähän perehtyä kotitreeniin ja hankkia oikeat välineet. Muutamia huomiota, joita lauantaina nostettiin esille:
 • Koira saa olla tietyllä tavalla röyhkeä, ei vaadita tai haluta pönöttämistä
 • Palkkauksen oikea-aikaisuus erityisen kriittistä
 • Palkka aina hajun päälle
 • Koiran vienti hajulta poispäin namilla houkutellen, ei hihnasta vetämällä   

 • Koiran saa antaa miettiä ja pohtia, mutta jos sijaistoimintoja alkaa tulla, koira pois ja uusi yritys
 • Harjoituksia saa vaikeuttaa hyvinkin pikaisesti
 • 1 tippa hydrolaattia huopatassuun hajulähteeksi
 • Muista varoa kontaminaatiota 
 • Hajun tulee antaa vanheta, aluksi n. 10 minuuttia mutta siitä nopeasti aikaa pidentäen kahteen tuntiin
 • Yleistä, yleistä ja yleistä; erilaisia tiloja ja alueita


Vilpun kanssa taas ajauduttiin jotenkin puolivahingossa palveluskoira-asioiden pariin jo tässä vaiheessa ja pennun ensimmäinen pk-laji tulee olemaan haku. Tavattiin porukalla viime torstaina juttelemaan vähän käytäntöjä ja teoriaa ja ensi torstaina painutaan sitten metsään. Jännittävää! Oon pitkään pitänyt pk-lajeja ihan yli-ihmisten juttuna huippukoirineen, kun jo BH-koe tuntuu jotenkin ylitsepääsemättömän vaikelta, mutta innoissani oon lähdössä lajiin tutustumaan. Pennun kanssa en kuitenkaan halua tässä vaiheessa sulkea mitään lajeja pois vaan päin vastoin, kokeilla kaikkea mahdollista jotta se mukavin ja kiinnostavin lajikombo ennen pitkää löytyy. Katsotaan, mihin meistä Vilpun kanssa on!

  5 kommenttia:

  1. Pöh, pois tuollaiset ajatukset pk-lajeja ajatellen! Ne on oikeasti tosi kivoja ja ainakin meillä oman osansa harrastamisen iloon tuo koiran mieletön tunteen palo tehdä Töitä eikä vain temppuilla kentällä :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Niin siis ne yli-ihmisajatukset pois :D

    Poista
   2. Uskon kyllä että mielenkiintoisia ja palkitsevia lajeja, kun vauhtiin pääsee! Haastavaa varmasti myöskin, mutta niin mä myös agilityssa olin varma ettei Lenni koskaan opi keppejä - siis ennen kuin oltiin kertaakaan lajia kokeiltu :D

    Poista
  2. Vitsit mäkin haluaisin Freyan kans noseworkia kokeilla kyllä joskus! 😄 Kuulostaa hauskalta. Samat ajatukset tosta, että ei vielä osaa oikeen sulkea mitää harrastuksia pois. On niin jännä kokeilla kaikkee uutta, jos selviän maalimiehenä olemisesta hämiksien joukos selvii mistä vaan 😂 koiratanssia lukuunottamatta se jos joku ei oo mua varten😂

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Vaikutti kyllä nastalta lajilta, ja kivaa kun sitä voi harrastella alkuun ihan kotioloissa oman aikataulun mukaan :) Haha hyvin se varmasti menee, onneksi hämiskauteen on vielä vähän aikaa!

    Poista